14 Mar 2009

Разни неща



Бихте ли спасили Исус от смърт, ако имахте възможност? Предвид, че знаете всичко, което знаете в момента? Ако отговора е "да" - защо? Той е жертвал себе си за твоите и моите грехове, безкористно - той е знаел какво го очаква, и все пак си е "носил кръста", ако позволите малка шега. Това е неговия избор, а ние имаме ли право да действаме против волята на другите? Не е ли малко, меко казано, нахално да спасяваме човек, готов да направи саможертва, която е променила човечеството безвъзвратно? Добре де, поне още се помни и се разказва, по Коледа и филми въртят за това. Пари се правят, но все пак трябва и да се яде. Че и бира да се пие.

Ако отговора ви е "не" - защо? Не е ли прекалено егоистично от ваша страна? "Нека го оставим да умре, онзи ден спах със сестра си, и бая се напих след това, барем умре за моите грехове, че иначе заминавам към Ада... а, да пък и за козлето бях забравил - по-добре да го оставим на кръста." Знанието за цената на неговата саможертва не прави ли всичко безсмислено?

Вървя и си мисля...

Защо Петък 13-ти да е фатален? За да има Петък 13-ти, трябва преди това да е имало Неделя 1-ви. Защо само Петъка да е фатален, а Неделята да бъде така грубо игнорирана? Все пак, тя е ни показва, че малко по-късно същия месец ще има и Петък 13-ти. И защо да спираме до тук? Ами, Вторник 17-ти? 26-ти Четвъртък? Понеделник 5-ти, два месеца преди това? Бих казал, че всички години, нонстоп, са фатални, понеже са подредени така, че да има Петъци 13-ти. Не мислите ли?

...какви ли не неща...

Онзи ден открих, че живота се състои от две фази. Да ги наречем Подготвителна и Изпълнителна. Подготвителната фаза е, примерно, когато чистите къщата си, за да можете да се насладите на чистотата (която наслада представлява Изпълнителната). Когато се обличате, къпете, гримирате - това са части от Подготвителната фаза, за да можете да се изглеждате добре и да се насладите на Изпълнителната фаза - когато излезете на бар или дискотека, примерно. Когато готвите, вие минавате през Подготвителната фаза за да стигнете до Изпълнителната - натъпкване до насита със сготвената от вас манджа. Схващате идеята, нали?

Някои части от Подготвителната фаза носят наслада, повечето не. При Изпълнителната нещата не стоят по-различно - когато се скапете да миете и търкате, вие лягате да си починете. Което пак е част от Подготвителната фаза, понеже си взимате дрямка, за да може да сте свежи за предстоящите неща. Което означава, че трябва да се намери баланс между двете, понеже прекомерното задълбаване в Подготвителната фаза означава само още и още от нея.

Нататък - повечето пари, които пръскаме отиват за Подготвителната фаза. Обувки, дрехи, спирали за очи, хляб и сирене, цигари, таксита и гориво, пощенски картички, химикалки, Кока-кола, само кока и така нататък. Различните индустрии използват 100-процентово нашата доказана слабост към Подготвителната фаза и ни затрупват с продукти - просто влезте в супера и вижте колко вида тоалетна хартия има. Те ни предлагат хиляди видове продукти за всеки един нищожен детайл от Подготвителната фаза. Наистина ли ви пука с какъв цвят гъба си миете чиниите? Купихте ли си новата пила за нокти със специално, революционно копринено покритие на дръжката? Или пък кафето с опияняващ и уникален вкус на речни камъчета? А какво ще кажете за боята за обувки с екстракт от фекалии (това са лайна, предполагаем сте наясно)?

Нещо не ми харесва цялата тая работа...

...и какво от това?

0 comments: